Bajs

I fredags  efter jobbet när jag var på toa såg jag att det var blod i mitt bajs, då slog det mig att det var så även i torsdags.
Inte mycket, men tillräckligt för att jag skulle reagera på det.
(Det ingår liksom att hela tiden inspektera allting när man äter så mycket mediciner..) Prednisolonet (kortison) tunnar ut slemhinnor och hud och Methotrexate kan göra att man får blödningar i mag- och tarmkanalen. 
 
Ringer till jobbet och rådfrågar min kollega. Både hon och jag tycker att jag nog borde kolla upp det. Iallafall kolla ett Hb-värde. Ett värde som kan indikera om man har en kraftig blödning någonstans i kroppen.
Fredagkväll och jag orkar inte sätta mig i ett väntrum på akuten eller jourläkarcentralen, så jag ringer till AVA (akutvårdsavdelningen) som ligger vägg i vägg med akuten. Frågar om Nathali jobbar och visst gör hon det.
 
Cyklar ner till AVA och Natta och tar ett Hb-värde, 140. Vilket är jättebra. Skönt.
Nathali tycker dock ändå att jag ska kolla upp blödningen. 
Det går förbi en doktor och jag nämner snabbt vilka mediciner jag äter, hur länge jag ätit, att jag har blod i bajset och ett Hb på 140. Frågar om jag kan ha lite is i magen och vänta till måndag. Men nej, det kan jag inte.
Blir uppmanad att ringa jourläkarcentralen.
 
Får prata med en sjuksköterska som helt klart är fel person på fel plats. Hon snäser åt mig och frågar vad jag tror att en jourläkare kan göra åt detta? Jag som har en så komplicerad bild, hur ska de hjälpa mig på jourläkarcentralen? 
Jag förklarar att det var en överläkare på AVA som absolut tyckte jag skulle vända mig till dem ikväll.
Hon tyckte det var irrelevant. Jag kan höra av mig till hudmottagningen på måndag.
Precis innan vi ska lägga på tillägger jag "så det är helt okej då att jag har ont i magen och blöder någonstans?"
Återigen snäser hon åt mig att jag inte sagt att jag har ont i magen (nej, för hon ställde inte en enda fråga..)
Hon ändrar sig och bokar in mig på lördagmorgon och avslutar samtalet med "Ja det är ju minsann inga roliga mediciner du äter, det ska du veta."
 
Tack, jag äter inte mina mediciner för att jag tycker det är kul..
 
Kom till jourläkarcentralen igår morse och möttes av en fantastisk trevlig läkare, som berättade att hon börjat läsa på om mig redan kvällen innan när hon såg att jag var inbokad. 
Hon tog lite kontroller på mig men skrev sedan en remiss vidare till akuten då hon ville att jag skulle träffa en kirurgläkare. Hon skonade mig från fler undersökningar och sa att de ändå skulle göra dem nere på akuten. Jag tackade, log och traskade ner till akuten istället.
 
Kom till akuten, id-märkt, fick lämna fler prover. Alla patienter id-märks inte, bara de som förväntas behöva stanna kvar för observation eller läggas in..
Diskuterades om jag behövde en PVK (infart för att kunna ge medicin/dropp in i blodet) men jag slapp det. Påpekade att jag ska börja jobba klockan 14 och undrade om de hade många patienter..
 
Fick träffa läkaren. Glad över att det var en kvinnlig läkare och dessutom en läkare som jag inte träffat innan. (Kirurgerna är uppe hos oss och rondar kirurgbarnen tex de som har hjärnskakning, ont i magen och blindtarmsoperationer.) 
Nämnde även för henne att jag börjar jobba klockan 14 och undrade om jag är klar tills dess.. Hon lovade att snabba på processen. En undersökning och ett finger i rumpan senare gick hon ut för att diskutera med sin bakjour vad de skulle göra med mig.
Hon kom tillbaka efter ett tag och sa att jag får åka hem. Med tanke på mitt yrka och min kunskap så vågade de skicka hem mig och att jag fortsätter att hålla koll själv. 
Alla prover hade inte kommit än men de fick jag svar på senare under kvällen att de var fina. 
Att jag redan var insatt på maxdos Omeprazol (skyddar magslemhinnan) var ytterligare en indikation för att jag fick åka hem så snabbt.
 
 
 
 
 
 
Ringde förresten till röntgenavdelningen i fredags och förklarade läget, att jag flyttat och kallelsen inte kommit fram. Fick komma ner och röntgas på förmiddagen. Smidigt att jobba på sjukhuset.

(Mer om denna trista resa finns att läsa under kategorin "karusellen")


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0